Előkészítő nap



2023. március 27-én, iskolánk névadójának, II. Rákóczi Ferenc születésnapján megkezdtük a felkészülést a nagy utazásra.
Tanári előadásokkal kezdtük a napot Szlovákia történelméről és a határontúli magyarok helyzetéről, majd a Felvidék természeti és gazdaság földrajzi helyzetésől


Pirkáné Marosi Andrea előadása






















Várady Balázs előadása












 




























A Határtalanul pályázatban vállaltuk, hogy a Magyarság Házának egy  rendhagyó foglalkozásán részt veszünk. A rendhagyó óra keretében  a magyarok portrésorozat egyik filmjét néztük meg.

A film címe: Hátrányból építkező siker portréfilm Juhász Péter sebészorvosról



A film után összegyűjtöttük a gyerekek gondolatait arról, milyen üzenete van számukra Juhász Péter gondolatainak.

A gyerekek gondolatai

A film egy sebészorvosról szól, aki 10 éves korában elveszítette édesanyját, s ekkor döntötte el, hogy gyógyítani szeretne, hogy mások ne haljanak meg ilyen fiatalon. A prágai egyetemre jelentkezett, ahova nem vették fel először, mivel magyar volt az anyanyelve, nagyobb cseh nyelvtudás kellett volna. De nem adta fel, egy év tanulás után felvették és orvosi diplomát szerzett. Az üzenete az, hogy bárhonnan fel lehet állni, a másik, ha sikeresek vagyunk, akkor se tartsuk többre magunkat másoknál.

Édesanyja elvesztése után nagy akarat kellett ahhoz, hogy ne kallódjon el, egyre jobban kellett teljesítenie.  A munkába álláskor nehézsége volt amiatt, hogy Szlovákiában magyarul beszélt több beteggel és bevádolták. Szerencsére a főnöke megértő volt vele, hisz az egész ember gyógyítását vállalta fel, test és lélek együttesét.

Üzenete még: tegyél meg mindent álamidért, meríts erőt a hátrányod leküzdéséből, a hátrány nem mindig az utolsó helyet jelenti, hisz sikeres emberré vált.

Hátrányból is lehet célokat megfogalmazni. Kisebbségi családba született, a sok küzdelem kifizetődött, valóra vált az álma, hogy embereken segíthessen.

Szereti a hazáját, a természetet, az ott töltött időt fontosnak tartja.

Tanulni, tapasztalatokat jött szerezni Salgótarjánba, hogy otthon a saját honfitársai gyógyítási körülményeit jobbá tegye. Szép családja lett, felesége is orvos, négy gyermeke van. Társadalmi szerepvállalással azonban feszegeti terhelhetősége határait. Munkája nem mehet a családja rovására.

Fontos számára a hit, nagymamája összekulcsot keze emlékezteti származására, a küzdelmes életre. A sors befolyásoló tényezőként mindenki életére hat.

 Ezután ismertettük és megbeszéltük a magatartási szabályokat, melyek betartásá a felszabadult, problémamentes kirándulás alapját képezte.



Visszatérve a Timaffy László Művelődési Házból csoportokat alkottak a gyerekek, elosztották egymás között a kapott linkeket, hogy anyagot gyűjtsenek a kirándulás helyszíneiről. A gyűjtött anyaghoz kérdéseket kellett feltettni, melyekből TOTÓ készült a háromnapos kirándulásra.



 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

TOTÓ a gyerekek által gyűjtött anyagokból 1.nap és megoldókulcs